Logopediepraktijk de Kock 

Werkwijze en behandeling

 

De werkwijze bestaat uit een intakegesprek, een onderzoeksperiode, een adviesgesprek en behandeling.

Bij de intake worden de hulpvragen besproken en de (eet)ontwikkeling, gedrag en emoties rondom het eten in kaart gebracht.
De onderzoeksperiode bestaat uit logopedisch onderzoek en observaties van verschillende eetmomenten. Video opnames van eetmomenten zullen met ouders bekeken en besproken worden. De verdere inhoud van het onderzoek is afhankelijk van de problematiek, de ernst en de leeftijd van de moeilijke eter.
Tijdens het adviesgesprek worden de resultaten van het onderzoek en de behandelwijze met elkaar besproken. Een doorverwijzing naar of een samenwerking met andere hulpverlener(s) kan eveneens mogelijk zijn.
De behandeling begint, nadat een behandelplan is opgesteld en is meestal op de praktijk. Als de behandeling in de thuissituatie, op school of het dagverblijf is, is het belangrijk dat de arts dit in zijn verwijzing schrijft.

 

De behandeling is gericht op de eetontwikkeling, de eettechniek, de mondmotoriek, de sensorische informatieverwerking, de hoeveelheid en variatie van de voeding. De behandeling is tevens gericht op het eetgedrag en de emoties rondom eten. Het begrip van het moeilijke eetgedrag bij de moeilijke eter èn bij alle betrokkenen dragen bij aan de veranderingen van het eetproces. De samenwerking met ouders en andere betrokkenen is heel belangrijk om de eetproblemen van de moeilijke eters te verminderen.